Poziv čuvarkama tradicije za učešće u projektu
„Zajedno za kulturni turizam – prekogranična saradnja za bolјi društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnog zanatstva“

BH Crafts poziva čuvarke tradicije da se uključe u naš novi projekat „Zajedno za kulturni turizam – prekogranična saradnja za bolјi društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnog zanatstva“. Projekat sprovode Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), udruženje Etno mreža iz Beograda i udruženje Bosanske rukotvorine iz Tuzle, u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina, sufinansiranim od strane Evropske unije. Osnovni cilj projekta je osnaživanje žena da sarađuju na izradi rukotvorina u tradicionalnim tehnikama i da zajedno kreiraju i plasiraju turističke proizvode sa tipičnim etno motivima, i time doprinesu razvoju pograničnog turizma i opšteg socio-ekonomskog stanja pograničnog područja.

Ovaj projekat predstavlja izuzetnu priliku za sve poznavaoce starih tehnika koji žele da unaprijede svoje vještine u odabranoj tehnici, kao i znanja potrebna za izradu i plasiranje tradicionalnih proizvoda. Projekat obuhvata obuke, studijske posjete, zajedničke kolonije i izložbe i razmjenu iskustava s ciljem da se kroz saradnju učesnika s obje strane granice osmisle dva nova proizvoda, s etno motivima. Učesnice projekta će uz razvoj vještina imati i brojne prilike da se osnaže i afirmišu, i da svoje umjeće u izradi rukotvorina predstave zvaničnicima iz lokalnih samouprava, turističkih organizacija, privredih komora, profesionalnih udruženja, državnih i međunarodnih institucija i medija.

Kome je poziv namjenjen:

Ženama koje imaju iskustva sa pletenjem, heklanjem, filcanjem, i koje interesuju tradicionalni zanati, dizajn etno proizvoda i pakovanja, online prodaja i marketing rukotvorina, upoznavanje sa tehnikama i praksama iz drugih država. Na konkurs se mogu prijaviti žene iz slijedećih opština: Tuzla, Sarajevo (Novi Grad Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Centar Sarajevo), Banovići, Gračanica, Vlasenica; nezaposlene žene koje nemaju sopstveni izvor prihoda; žene koje su spremne da se profesionalno posvete učešću u aktivnostima projekta i da podjele stečena znanja.

Kako se prijaviti:

Za učešće u projektu možete se prijaviti popunjavanjem online upitnika na ovom linku, nakon čega će članovi komisije sa iskustvom u izradi tradicionalnih rukotvorina pogledati pristigle prijave i obavijestiti sve prijavljene o ishodu. Poziv je otvoren od do 27. septembra do 20. oktobra 2023. godine. Zainteresovane učesnice imaće priliku da saznaju više o projektu na info sesijama tokom septembra.

Učešće u projektu i svim njegovim aktivnostima je besplatno. Organizatori će pokriti sve troškove vezane za učešće na projektnim aktivnostima.

Za dodatne informacije, možete kontaktirati projektnu koordinatorku Lejlu Radončić na imejl bhcrafts@bih.net.ba ili kontakt telefon +387 61 132 885.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]